Griffon & Links


Griffonen er våken og oppmerksom, og livlig interessert i alt som skjer. De store runde øynene og den meget korte nesen gir griffonen det karakteristiske ”apefjeset”, som er det første som fanger oppmerksomheten vår. Med sitt frekke og sjarmerende uttrykk i fjeset har den nesten noe litt menneskelig over seg. Griffonen er en rase som raskt tilpasser seg familiens vaner. Det er en rase som knytter seg veldig til ”flokken” sin, og får den muligheten, fotfølger den eieren sin som en liten skygge.

Den er en aktiv og sporty hund når den får være med på turer, og kan også være en skikkelig ”sofagris” når det kreves. Agility er en flott utfordring for griffonen, som er svært rask i bevegelsene og glad for litt hodebry. Rasen er lettlært, men har også egenvilje, og den kan være meget utholdende når den har satt seg noe fore den vil ha gjennomført. Kombinert med en svært god hukommelse, og en egen evne som ”tankeleser”, blir den nysgjerrige griffonens oppførsel utrolig fascinerende, og aldri kjedelig!

Om Griffonen


Griffonen stammer fra en svært gammel belgisk rottehund (Chien Barbu som betyr skjegget hund).

Rasen er avbildet på kunstverk allerede i første halvdel av 1400-tallet. Dagens Griffon er ett resultat

av innkrysning av forskjellige raser. Det er en del spekulasjoner på hvilke raser, men man vet med sikkerhet at Affenpinscher, Dvergpinscher, Mops og King Charles Spaniel er blandet inn. På denne måten har man oppnådd kort snute, den runde hodeformen og den livlige personligheten til rasen. Ett annet resultat ble at det også dukket opp korthårede valper i kullene. De korthårede valpene ble i en periode fjernet som uønskede individer. Etter hvert fikk man heldigvis opp øynene for de flotte kvalitetene til de korthårede valpene. Det ble bestemt å godkjenne dem under navnet Petit Brabancon.

Pr i dag er det tre varianter av Griffon. Petit Brabancon som finnes i fargene rød, sort og sort/tan,

Griffon Belge som er strihåret og finnes i fargene sort og sort/tan, Griffon Bruxellois som er strihåret i fargen rød. Det avles på kryss av variantene og d.v.s at man kan få alle variantene i ett og samme kull.


Rasens storhetstid var rundt 1890. Da flyttet Griffonene fra stallene og inn i adelen. Dronning Henrietta Maria av Belgia drev oppdrett i stor skala. Også dronning Astrid av Belgia har drevet oppdrett av rasen (1905-1935). På slutten av 1800-tallet og frem til ca 1914 ble det eksportert mange Griffons til USA og England. Rasen var nær ved å bli utryddet i sitt hjemland under 2. verdenskrig. Den ble bygget opp igjen stort sett av en kennel, som var Mlle Warzee's kennel: du Clos des Orchidees. Rasen har dessverre aldri gjenvunnet sin popularitet, og er i dag å anse som en "liten" rase.


Tidligere ble Griffonen både hale- og ørekupert, kupering er nå heldigvis forbudt i størsteparten av Europa.  fremstår nå med lange haler og knappører (halvt stående og faller fremover). I bl.a. USA kuperes griffonen ennå og fremstår med kuperte haler og ører.


De tre Griffon variantene:


Hele rasestandarden for de tre variantene kan du lese ved å trykke på link under hver tegning.

Helhetsinntrykk & Adferd

Liten, intelligent, harmonisk, våken, stolt. Robust, nesten kvadratisk bygget med

god benstamme, men samtidig elegante bevegelser og konstruksjon. Tiltrekker seg oppmerksomhet ved sitt nesten menneskelige uttrykk

  • Avbalansert liten hund
  • Våken og stolt 
  • Meget knyttet til eieren.
  • Vaktsom, men verken sky eller       aggressiv.

Links:

Oslo Hundeskole: